null Egarria

EGARRIA proiektuaren helburu nagusia honako hau da: kontsumitzaile
seniorrarentzat produktu espezifikoen gama desberdinak sortzea, ehundura
egokituak, oligoelementuetan aberastuak beren beharren arabera, eta gatz,
azukre eta koipe eduki orekatua dutenak. Produktu horiek testura
desberdinetan egokituta egongo dira (eztia, nektarra, pudding-a edo gelatina),
murtxikatzeko eta irensteko arazoak dituzten seniorren azpitalde batzuen behar
espezifikoak asetzeko. Gainera, elaborazio berrien ezaugarri sentsorial eta
organoleptikoak hobetzea espero da, hartzailearen eskakizunak, gustuak eta
emozioak kontuan hartuta.


Gure adinekoen ezaugarri sentsorialak hautemateko gaitasunari eutsiz,
ongizate fisikoa eta mentala prebenitzen edota hobetzen lagun liteke, zahartze
osasungarria sustatuz.
Proiektu horren ondorioz, produktu horiek garatu, sortu eta merkaturatzeko
oinarri teknologikoko enpresa berri bat sortzeko asmoa dago.

Elikadurari dagokionez, adineko pertsonari eragiten dioten aldaketa nagusiak
hauek dira:

• Traktu gastrointestinalaren aldaketak
• Murtxikatzeko zailtasuna. Errendimendu metaboliko txikiagoa
• Hidrataziorik eza. Disfagia
• Dastamenaren eta usaimenaren zentzumenak gutxitzea. Jateko gogorik eza.
• Nutrizio-farmakoen arteko interakzioak eta nutrizio-urritasunak.

Hori guztia kontuan hartuko da EGARRIA proiektuko produktu berrien
garapenean. Produktu horiek honako ezaugarri hauek izango dituzte:


• Hidratazioa errazten duten osagaien osaera,
• Askotariko produktuen eta osagaien formatu-gama,
• Erraz murtxikatu eta irenstea, disfagia maila desberdinak eta murtxikatzeko
eta irensteko zailtasunak kontuan hartuta,
• Erakargarriak zaporeari, testurari eta itxurari dagokienez. Produktuak
sektorearentzat organoleptikoki erakargarriak diren errezeta tradizionaletan
oinarrituta egingo dira. Gainera, aldez aurreko azterketa bat egingo da gustua zuzendu eta emozio positiboak sortuko dituzten tresnarik onenak zehazteko,
kolore, testura, aroma edota zaporeen bidez.
• Erraz prestatzekoak, disolbatzekoak, berotzekoak, zerbitzatzekoak, etab.
• Nutrizioaren aldetik orekatuak, biztanleriaren sektore horren behar
espezifikoen arabera aberastuta daudelako mikronutrienteetan, eta zuntza,
proteinak eta antzeko mantenugaiak ematen dituzten osagaiekin eginda
daudelako, garapenaren, gantz osasungarrien eta funtsezko mikronutrienteen
arabera. Adinekoen aurrez prestatutako janariari buruzko eragozpenak
gainditzea, janari freskoa eta osasungarria eskainiz.
• Tokiko produktua erabiltzea testurizatutako produktuen landare-oinarriak
garatzeko.

Beraz, proiektu honen erronka nagusietako bat hainbat produktu mota
eskaintzea izango da, hainbat formatutan, bereziki adinekoen artean
hidratazioa sustatzeko asmoz. Proiektu honetan, frutekin, barazkiekin eta
lekaleekin egindako produktu berritzaileak garatzea espero da (saldak,
erregosiak, pureak...), mantenugai espezifikoetan duten ekarpenagatik
hautatutako osagaiekin, eta helburu-segmenturako interesgarritzat izango
direnak.


• 3 prototipo, testuran egokitutako fruta-zukuetan/pureetan oinarrituta
• 3 prototipo zukuetan/barazki-pureetan/testuran egokitutako lekaleetan
oinarrituta


Guztiek izango dute azukre, gatz eta gantz kopuru orekatua, eta seniorren
elikaduran eragin positiboa izatea espero da.

Irtenbide horiek pertsonalizatuak eta 60 urtetik gorako pertsonen behar
nagusietara egokituak izango dira, eta ekonomikoki bideragarriak diren
elikadura-proposamenak lortzea da helburua, pertsona guztiek elikadura
osasungarria eta orekatua izan dezaten, haien estatus soziala edozein dela
ere. 


Proiektuaren helburuak honako hauek dira:
1. Gizarteari tresnak eskaintzea zahartze aktiboa, baliozkoa eta osasungarria
lortzeko, elikagai aberastu eta funtzional berriak garatuz. Gure adinekoen bizi-
kalitatea hobetzea.
2. Elikadura-lehentasunei buruzko ezagutza handitzea, seniorren faktore
sentsorial, fisiko, kultural eta pertsonalak integratuz, beren itxaropenak betetzen
dituzten produktuak merkatuan eskaintzeko gaitasunarekin.
3. Seniorretara bideratutako egungo produktuen gama zabaltzea eta
dibertsifikatzea, eskaintza haien gustuetara egokituta. Produktu berritzaileak
eskaintzea, egungo produktu-sorta zabaltzea eta otorduetarako negozio-lerro
berria sortzea.
4. Mota horretako proiektuek profesionaltasun handiagoa bilatzen dute AITA
MENNI eta AUSOLANentzat, egoitza-kudeatzaile gisa dituzten laguntza-
prozesuetan, eta haien zerbitzuetan bereizketa eta espezializazioa bilatzen
dute, menu egokituak eta erakargarriak izateko aukera eskainiz.

Informazio gehiago